Intern (fraude)onderzoek naar aanleiding van een klokkenluidermelding

De casus

Aan de hand van een klokkenluidersmelding kan het vermoeden ontstaan dat een (aantal) medewerker(s) steekpenningen zou hebben aangeboden om opdrachten voor uw bedrijf binnen te halen. Dit is niet alleen in strijd met wet- en regelgeving, maar ook met de normen en waarden van u en uw bedrijf. Daarop is besloten een intern onderzoek te starten naar de schaal en toedracht van deze fraude en welke medewerker(s) betrokken is (zijn).

De uitdaging

Gezien de aard van de melding, en zeker als blijkt dat deze klopt, is het mogelijk noodzakelijk deze misstanden te melden bij een toezichthouder. Hierbij is het, voornamelijk in het begin van een dergelijk onderzoek, van belang om discreet en snel aan het werk te gaan. Hiermee voorkomt u dat fysieke en digitale bewijsstukken kunnen worden vernietigd of verwijderd voordat het onderzoek volledig van start is gegaan.

Onze oplossing

Wij werken samen met u en/of uw advocaat en forensisch accountant om inzicht te krijgen in welke fysieke en digitale data u tot uw beschikking heeft ter ondersteuning van het onderzoek. Hierbij kan worden gedacht aan fysieke documenten maar ook bijvoorbeeld aan e-mailboxen, gedeelde netwerkschijven, financiële administratie, mobiele telefoons en tablets. Na het maken van een selectie van potentieel relevante databronnen worden deze door de experts van Forcyd veiliggesteld zodat aan deze data niets meer kan worden gewijzigd.

Wij proberen te allen tijde deze data veilig te stellen voor het onderzoek met zo min mogelijke impact op de dagelijkse bedrijfsvoering. Hierbij blijven uw systemen en documenten toegankelijk en beschikbaar, en kan uw bedrijf ongestoord blijven functioneren.

De veiliggestelde data wordt door ons op gestructureerde wijze verwerkt en beschikbaar gemaakt in ons online review platform. Dit stelt uw bedrijf is staat snel en effectief onderzoek te doen naar de klokkenluidersmelding.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

Bel of mail ons

Tel. +31 (0)88 6900 900
Email info@forcyd.com

 

 

 

 

© Copyright – Forcyd B.V.

adminThema – Intern (fraude)onderzoek naar aanleiding van een klokkenluidermelding