Wob-verzoek bij overheidsinstantie

De casus

Elke burger heeft recht op informatie van de overheid, over hoe de overheid handelt, waarom en hoe een besluit is genomen. Als iemand informatie wil inzien kan een verzoek worden gedaan met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De uitdaging

Dit klinkt als een eenvoudig recht, maar kan voor u als overheidsinstantie de nodige kopzorgen met zich mee brengen.

  • Hoe vinden we “alle” relevante informatie voor dit verzoek?
  • Hoe voorkomen we dat delen van documenten die niet binnen het verzoek vallen niet worden opgeleverd?
  • Hoe gaan we om met het recht op inzage versus de privacy van ambtenaren, bestuurders en andere belanghebbenden?

Dit zijn zomaar enkele van de vragen waar u tegenaan kunt lopen bij de behandeling van een Wob-verzoek.

Onze oplossing

Wij helpen u bij het beantwoorden van deze vragen en meer, en gebruiken de juiste technieken om deze problematiek snel, effectief en tegen zo laag mogelijke kosten zo goed mogelijk te adresseren. Hierbij gebruiken wij geavanceerde analysetechnieken voor ongestructureerde data (bijvoorbeeld e-mail, Word, Excel en PowerPoint) en zorgen dat deze effectief doorzocht, bekeken (review), zwartgelakt (redaction) en geproduceerd kunnen worden. Dit doen wij doormiddel van het volgende eenvoudige stappenplan:

  1. Bronidentificatie: waar staat de informatie die onder het Wob-verzoek valt?
  2. Veiligstellen: het maken van een (forensische) kopie van de informatie als basis voor de beantwoording van het Wob-verzoek.
  3. Zoekstrategie: een aanpak voorbereiden om zo snel mogelijk de relevante informatie te vinden
  4. Zoeken & analyseren: zoeken met termen, maar ook documentclustering, dedupliceren van documenten en e-mails, en andere geavanceerde technieken om de set te verkleinen
  5. Review: het bekijken van de resultaten en alleen de echt relevante selecteren
  6. Redactie: het geautomatiseerd en/of handmatig verwijderen van persoonsgegevens en andere informatie. Zo kan het document openbaar worden gemaakt, maar niet relevante of privacygevoelige delen worden uitgesloten.
  7. Productie: het opleveren van de al dan niet van redactie voorziene documenten in een kant en klaar “pakket” waarin allerlei mogelijkheden voor oplevering bestaan, van originele bestanden, Pdf (per document of als geheel) tot een afgedrukte versie. Dit alles is inclusief unieke nummering en volledige ‘audit trail’ van het gehele proces rondom het Wob-verzoek.

Meer weten over hoe wij u kunnen helpen?

Bel of mail ons

Tel. +31 (0)88 6900 900
Email info@forcyd.com

 

© Copyright – Forcyd B.V.

adminThema – Wob-verzoek bij overheidsinstantie